MKS-en: eigenlijk heel normaal!

MKS visitatie

30 september 2024

In 2023 heeft Stichting Kind en Ziekenhuis een MKS advies-visitatie uitgevoerd bij 20 zorgorganisaties. In dit stuk vertelt het Deventer Ziekenhuis hier meer over.

Kinderen met een zorgbehoefte na het ziekenhuis is geen dagelijkse kost in het Deventer Ziekenhuis. Toch besloten zij ongeveer 5 jaar geleden om te starten met een MDO met kind en gezin als gelijkwaardige gesprekspartner. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bespreken van kinderen die met een sonde of antibiotica IV naar huis gaan. Daarnaast worden ook MDO’s van psychosociale opnames met kind en gezin gedaan (eetproblematiek, slaapproblematiek, onveilige thuissituatie)

Een MDO met kind en gezin, dat kan toch helemaal niet?

Inmiddels zijn de agenda’s van alle betrokkenen bij kindzorg in het Deventer Ziekenhuis op donderdag tussen 12u en 13u gereserveerd voor het MDO. Zowel vanuit het ziekenhuis als vanuit de eerstelijn kan worden aangesloten. Denk aan: kinderartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, logopedisten, kinderverpleegkundigen, thuiszorg, jeugdpsychiatrie en gemeente. Wie niet mogen ontbreken? Ouders en kinderen zelf, want zij zijn er natuurlijk bij.

Hans van der Deure, kinderarts in Deventer Ziekenhuis geeft aan: “We zijn circa 5 jaar geleden gestart met deze manier van werken. Dit kwam voort vanuit de vaststelling dat ouders en kinderen soms andere doelstellingen hebben dan wij als zorgprofessionals. We merkten dat we soms langs elkaar heen praatten en dat was zonde. De invoering van het MDO met ouder en kind ging wel gepaard met wat scepsis. Als zorgprofessionals zijn we nou eenmaal gewend om eerst te bedenken wat goed is voor de ander en dat vervolgens aan hen voor te leggen. Ook dachten we dat ouders en kinderen deze rol niet konden spelen. Het is mooi om te zien dat het nu bij ons eigenlijk heel normaal is dat we dit zo doen.”

Wat het MDO het ziekenhuis en de patiënt oplevert

De eerste stap was het visite lopen aan bed. De kinderarts en de verpleegkundige bespreken hoe het gaat en bepalen beleid samen met kind en ouder. Hierover waren alle betrokkenen positief, omdat beslissingen worden genomen waarbij rekening wordt gehouden met wensen en behoeften van ouders.

Een volgende stap was het doen van MDO’s met kind en gezin. Alle betrokkenen disciplines werden uitgenodigd. Er vormt zich op de patiëntenkamer een grote kring waar kind en ouder onderdeel van zijn. Alle zorgprofessionals geven inbreng over de zorg die geleverd wordt vanuit zijn vakgebied.  Na een aantal MDO’s is geëvalueerd: iedereen was positief. Ouders gaven aan dat zij zich gehoord en serieus genomen voelen. Daarnaast vinden zij het prettig om deel uit te maken van beslissingen die gemaakt worden. Het verminderd onzekerheid over afspraken/beleid tijdens de opname omdat tijdens het MDO alles wordt besproken. De zorgprofessionals vinden het prettig om op de hoogte te zijn van de afspraken die gemaakt zijn en in dezelfde koers vooruit te gaan. Doordat kind en ouders goed geÏnformeerd zijn tijdens het MDO, zorgt dit ook voor minder vragen van hen tijdens de rest van de opname.

Bij kinderen opgenomen met eetproblematiek waarbij in de thuissituatie al een behandelaar vanuit de jeugdpsychiatrie betrokken was, merk je dat het prettig is dat een behandeling die al was opgestart goed voortgezet kan worden. De behandelaar heeft tijdens een MDO naast de eigen kinderarts een grote rol. Soms merk je wat spanning bij tieners met eetproblematiek, omdat beslissingen die tijdens een MDO gemaakt worden van invloed zijn op de rest van de opname. Toch kiezen bijna alle tieners er ook bij een volgende keer weer voor om erbij te zijn. Soms is de inbreng van de tiener dan zelf niet groot, maar dit wordt ook niet verwacht. Ze horen wel wat er wordt besproken en begrijpen beslissingen op deze manier beter.

Samengevat zorgt deze manier van werken voor een betere samenwerking tussen professionals. Daarnaast zorgt het voor minder stress bij kind en ouder omdat zij goed geïnformeerd zijn en een grote stem hebben in beslissingen die worden gemaakt.

Wil je aanvullende informatie of zelf aan de slag? Klik hier!