Ouder-Kind educatie

Ouder-Kind educatie

Voor ouders, jongeren en zorgprofessionals

Kinderen liggen tegenwoordig kort in het ziekenhuis. Een grote groep kinderen heeft echter langer zorg nodig; verpleegtechnische handelingen, medicatie en leefregels moeten na ontslag worden voortgezet. Educatie hierover tijdens de ziekenhuisopname is essentieel om de continuïteit en veiligheid te waarborgen.

ouder-kind-educatie

Ouders

Als jij als ouder zelf zorg aan je kind wil en kan geven, dan kun je verpleegtechnische handelingen aanleren. Het Ouder-Kind educatieprogramma ondersteunt jou hierin.

Jongeren

Wil jij als jongere bepaalde verpleegtechnische handelingen zelf thuis uitvoeren? Dat is niet altijd eenvoudig. Het Ouder-Kind educatieprogramma ondersteunt jou hierin.

Zorgprofessionals

Het Ouder-Kind educatieprogramma ondersteunt zorgprofessionals die (ouders van) patiënten leren hoe zij bepaalde verpleegtechnische handelingen zelf kunnen uitvoeren.

Ouder-Kind educatie

Doel

Het Ouder-Kind educatieprogramma (OKE) heeft als doel ouders, jongeren en zorgprofessionals te ondersteunen bij het (aan)leren van diverse verpleegtechnische handelingen. Het educatiemateriaal is ontwikkeld voor ouders/verzorgers én voor jongeren die zelfstandig een handeling willen kunnen uitvoeren. Daarnaast biedt OKE zorgprofessionals een onderwijsmodule aan, gericht op het (verder) ontwikkelen van vaardigheden om ouders en jongeren handelingen aan te leren.

Heb je vragen over OKE? Neem contact op via oke@amsterdamumc.nl.

Welke handelingen kun je leren?

Voor ouders en kinderen is er binnen het programma OKE een selectie gemaakt aan handelingen die zij kunnen leren. Welke handelingen dit zijn, kun je terugvinden op de pagina “Ouders OKE” en “Jongeren OKE”. Zo kun je onder andere leren hoe je zelf onderhuidse injecties kunt geven, om sondevoeding toe te dienen via verschillende sondevoedingssystemen of hoe je een darmstoma moet verzorgen.

Ouder-Kind educatie

“Als een kind elke dag geprikt moet worden, willen veel ouders dat graag zelf leren zodat ze thuis minder afhankelijk zijn van anderen”

Nicole, verpleegkundige

filed under: