MKS-en: eigenlijk heel normaal!

8 oktober 2024

In 2023 heeft Stichting Kind en Ziekenhuis een MKS advies-visitatie uitgevoerd bij 20 zorgorganisaties. In dit stuk vertelt Kinderzorg Bijzonder hier meer over.

KinderZorg Bijzonder biedt eerstelijnszorg voor kinderen van 0 tot 23 jaar. De hulpbehoeftescan heeft een vaste plek in de werkwijze. Wanneer een zorgvraag binnenkomt wordt altijd gevraagd naar de hulpbehoefte van kind en gezin. Onder andere door het laten invullen van de hulpbehoeftescan door ouders, maar ook door het laten invullen van een cliëntverhaal door het kind.

Samen in kaart brengen waar behoefte aan is

Denise (eigenaar) geeft aan “Bij aanmelding van het kind wordt via ‘Carenzorgt’ (dit is het patiënt portaal van Nedap) de mogelijkheid geboden om digitaal een hulpbehoeftescan en intake formulier in te vullen. Daaropvolgend gaat de indicatiesteller op indicatiegesprek waarin de zorgvraag en hulpbehoefte samen met kind en gezin wordt vastgesteld op alle kinderleefdomeninen. Samen met kind en gezin kijken we wat nodig is en wat wij daarin kunnen bieden. Het kind kan zelf een ‘cliëntverhaal’ invullen over wie hij/zij is en wat hij/zij belangrijk en/of leuk vindt.”

Verdieping na MKS Advies Visitatie

“Het hoofddoel van KinderZorg Bijzonder is het in balans houden van draaglast en draagkracht van ouders.” gaat Denise verder. “In de gesprekken die wij voeren met ouders staat deze vraag altijd centraal. Wanneer blijkt dat de draaglast niet in verhouding is met de daadkracht, wordt met elkaar  gekeken wat er kan worden bijgesteld.”

Tijdens de MKS Advies Visitatie bleek dat door de ouders de ‘draagkracht/draaglast’ werd gescoord met één rapportcijfer. Tijdens het bezoek is de suggestie gedaan om deze score uit te breiden voor een rapportcijfer over alle vier de leefdomeinen (sociaal, ontwikkeling, medisch en veiligheid). Zo kan nog beter het goede gesprek worden gevoerd over waar eventueel extra zorg of ondersteuning nodig is.

Tips voor andere organisaties

Onze tips aan anderen is om Stichting Kind en Ziekenhuis zeker een keer mee te laten kijken naar het intake- en zorgproces. Zo kun je zien wat je in de organisatie nog allemaal kunt verbeteren, maar ook zeker wat je al allemaal juist doet. Zo deden wij blijkbaar al veel meer in de trant van MKS dan dat we van te voren in de gaten hadden.

Daarnaast hebben wij ervaren dat als cliënten zelf de intakeformulieren invullen, je er veel beter achter komt wat belangrijk is in het leven van en zorg voor de cliënt. Daarbij is het ook belangrijk om de administratieve last zoveel mogelijk te beperken. Doordat Stichting Kind en Ziekenhuis met ons mee keek, kwamen wij erachter dat we soms wel 3x dezelfde vraag stelden. Wij gaan er het komende jaar dan ook mee aan de slag om de informatie die we nodig hebben zoveel mogelijk te bundelen en overbodige vragen te schrappen.

Wil je aanvullende informatie of zelf aan de slag? Klik hier!