Wat komt er op je af?

Wat komt er op je af?

Als ouder wil je het beste voor je kind, zeker als er zorg nodig is buiten de vertrouwde omgeving. Een goede voorbereiding helpt je om beter te begrijpen wat je kunt verwachten. Zo kun je ook beter bepalen waarbij jij, je kind of je gezin hulp nodig heeft.

Hier in het ziekenhuis is alles anders dan thuis. Er komt veel op ons af. Mijn ouders en ik willen meedenken, meedoen en meebeslissen. Het gaat immers over ons.

Het geeft jou en je kind houvast als:

  • Je kind zoveel mogelijk de dingen kan doen zoals je dat thuis gewend bent;
  • Je kind kan spelen, leren, zich ontwikkelen, en familie en vrienden kan zien;
  • Jij en je kind je ervaringen en inzichten kunnen delen en zich gewaardeerd voelen;
  • Jullie je kunnen voorbereiden op het naar huis gaan.

Om je hierbij te helpen geven we je tips over:

  • Hoe je je kunt voorbereiden op wat er gaat gebeuren.
  • Onderwijs op afstand
  • Hoe er aandacht kan zijn voor de emoties van je kind
  • Hoe je samen kunt beslissen
  • Hoe je je kunt voorbereiden op het ontslag uit het ziekenhuis

Animatie Recht op comfort

Voorbereiding voor je kind Een bezoek aan het ziekenhuis kan spannend zijn. Je kunt je kind helpen zich voor te bereiden op wat er allemaal gaat gebeuren. Ook helpt het om woorden te gebruiken die aansluiten bij de leefwereld van je kind.

Voorbereiding voor je gezin Denk in de voorbereiding ook aan wat jij of andere gezinsleden nodig hebben. Misschien heb je ook verlof nodig om met je kind mee te kunnen. Of wil je andere kinderen in het gezin vertellen over het bezoek.

In het ziekenhuis:

Het is belangrijk dat je kind zijn dagelijkse routine zoveel mogelijk kan voortzetten. Zo kan hij blijven spelen, leren en contact houden met vrienden en familie. Daarnaast wil je als ouder betrokken zijn en gehoord worden bij beslissingen rondom de zorg. Dit geeft zowel jou als je kind houvast.

Onderwijs op afstand Als je kind in het ziekenhuis verblijft dan is het mogelijk om met ondersteuning van een AV1 robot mee te kunnen doen met de klas. Dit kan ook als je kind al thuis is maar nog niet naar school kan gaan.

AV1 Robot

Aansluiten bij je kind

In Nederland hebben alle kinderen het recht op integrale medische kindzorg. Dit betekent dat zij recht hebben op medische zorg die past bij hun leven en in hun eigen omgeving wordt verleend. Deze zorg is gericht op alle vier de kinderleefdomeinen, namelijk MedischOntwikkelingSociaal en Veiligheid:

Medisch

Het medische domein richt zich op de fysieke gezondheid van het kind. Hier draait het om diagnose, behandeling, en het herstelproces. Zorgverleners kijken naar:

  • Ziekte of aandoeningen en hoe die behandeld worden
  • Pijnmanagement en symptoombestrijding
  • Medische zorg die nodig is om het welzijn te ondersteunen

Ontwikkeling

Het ontwikkelingsdomein kijkt naar de lichamelijke, cognitieve, en emotionele groei van het kind. Ziekte of een ziekenhuisopname mag de ontwikkeling niet onnodig vertragen of verstoren. Denk hierbij aan:

  • Leren en onderwijs (bijvoorbeeld schoolwerk in het ziekenhuis)
  • Spelen en bewegen voor motorische en sociale ontwikkeling
  • Psychosociale ondersteuning

Sociaal

In het sociale domein staat het sociale leven en de relaties van het kind centraal. Een ziekte kan invloed hebben op contacten met vriendjes, broertjes en zusjes, of op het gezin als geheel. Denk hierbij aan:

  • Vrienden en sociale interacties
  • Gezin en familie
  • Meedoen met activiteiten (zoals sport of hobby’s

Veiligheid

Veiligheid gaat over zowel fysieke als emotionele veiligheid van het kind. Zorgverleners letten niet alleen op een veilige medische omgeving, maar ook op:

  • Bescherming tegen onveilige situaties of mishandeling
  • Een vertrouwde, rustige zorgomgeving
  • Emotionele veiligheid, zoals luisteren naar het kind en zijn gevoelens

Kinderverpleegkundigen zijn hiervoor opgeleid en weten hoe ze jouw kind het beste kunnen helpen. Je kunt erop vertrouwen dat zij gespecialiseerd zijn in de zorg voor kinderen en weten hoe ze jouw kind het beste kunnen ondersteunen.

Samen beslissen Jij kent je kind het beste, dus is het essentieel dat je alle informatie krijgt om mee te kunnen denken en beslissen over de zorg. Samen met zorgverleners wordt gekeken naar de beste zorg, zowel in het ziekenhuis als thuis. Je krijgt de ruimte om mee te doen aan gesprekken en overdrachten. Als je het even niet weet of geen regie wilt nemen, zijn er hulpmiddelen beschikbaar om je te ondersteunen.

K&Z Samen beslissen met kinderen – kinderversie (met ondertiteling)

Ontslag voorbereiden In Nederland wordt medische zorg via de zorgverzekeringswet geregeld. Voor kinderen tot 18 jaar die in hun eigen omgeving zorg nodig hebben is er de regeling Kindzorg. Voor andere vormen van zorg zoals een therapeut of een hulpmiddel zijn er verschillende wetten en instanties. Om de overstap naar zorg thuis soepel te laten verlopen, wordt op tijd gekeken wat jouw kind nodig heeft en of die zorg thuis kan worden gegeven. Soms regelt de arts alles rondom de kosten, maar vaak moet je als ouder zelf dingen regelen en voor elkaar zien te krijgen. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk. Het begint vaak al dat je niet weet bij wie je nu moet zijn om iets te regelen. Lees hier meer over:

filed under: