
Wie levert welke zorg wanneer?
Als ouder kan het overweldigend zijn om te zien hoeveel zorgverleners betrokken zijn bij de zorg voor je kind. Soms weet je niet meer wie waarvoor verantwoordelijk is, en als zorgverleners elkaar tegenspreken, kan dat voor onzekerheid zorgen. Het is zowel praktisch als emotioneel een grote uitdaging om alles te regelen. Het helpt als je duidelijkheid hebt over wie wat doet en wie het aanspreekpunt is.
Er zijn veel mensen die (straks) met en voor ons zorgen. Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Als (zorg-) professionals elkaar tegenspreken of niet van elkaar weten wat ze doen, maakt dat ons onzeker. We moeten veel regelen en dat vraagt veel van ons; praktisch en emotioneel Het helpt als we weten wie wat doet.
Het geeft jou en je kind houvast
- Als alle zorgverleners die betrokken zijn hetzelfde weten en hetzelfde zeggen;
- Als jullie een aanspreekpunt hebben. Iemand die met jullie terug- en vooruit kijkt en die de zorg coördineert. Iemand met wie het klikt;
- Als jullie weten wie waarvoor verantwoordelijk is.
Om je hierbij te helpen geven we je tips over:
- Zorgplan en overdracht
- Verantwoordelijkheden en afspraken
Zorgplan en overdracht Een goed zorgplan helpt om afspraken met elkaar te maken. Het zorgt ervoor dat zowel jullie als alle zorgverleners op de hoogte zijn van de afspraken en dezelfde informatie hebben. Dit plan kan digitaal worden gedeeld, maar dat is helaas nog niet overal goed geregeld. Ook bij de overdracht van zorg is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt, met duidelijke afspraken over wie wat doet. De kinderarts controleert en ondertekent het zorgplan, zodat je zeker weet dat alles klopt.
- Overkoepelend zorgplan – MKS (integralekindzorgmetmks.nl)
- Zorgplan kinderpalliatieve zorg – MKS (integralekindzorgmetmks.nl)
Verantwoordelijkheden en afspraken
Het is belangrijk dat jullie weten wie de hoofdbehandelaar is en hoe de taken verdeeld zijn tussen de zorgverleners in het ziekenhuis en thuis. Ook wat jullie zelf kunnen doen. Als jij als ouder zelf zorg aan je kind wil en kan geven, dan kun je verpleegtechnische handelingen aanleren. Het Ouder-Kind educatieprogramma ondersteunt jou hierin.
Kinderen met een zorgbehoefte hebben vaak te maken met veel verschillende professionals en organisaties. Soms zijn bij één gezin meer dan 30 professionals betrokken, vaak voor zorg, welzijn én onderwijs. De reflectietool helpt om de zorg en ondersteuning voor kinderen zo goed mogelijk te organiseren