Wat is je zorgvraag en behoefte?

Wat is je zorgvraag en behoefte?

Als ouder is het begrijpelijk dat je het spannend vindt om na een ziekenhuisopname met je kind weer naar huis te gaan. In het ziekenhuis is zorg direct beschikbaar, maar hoe regel je dat thuis? Welke zorg is mogelijk, en hoe zorg je dat alles goed geregeld is? Het geeft rust als je vóór het ontslag weet welke zorg thuis beschikbaar is. Jullie wensen en behoeften staan centraal. Er is ruimte om vragen te stellen en onzekerheden te bespreken, zodat jullie goed voorbereid zijn.

Mijn ouders en ik vinden het fijn maar ook spannend om naar huis te gaan. In het ziekenhuis is alle hulp beschikbaar. Maar hoe gaat dat als we straks thuis zijn? We weten niet welke zorg we kunnen krijgen en hoe we dat moeten regelen.

Het geeft jou en je kind houvast

  • Als jullie voor ontslag weten welke zorg jullie thuis krijgen;
  • Als er wordt geluisterd naar de wensen en behoeften van het kind, gezin en eventuele broers en zussen.
  • Als er ruimte is om te spreken over jullie onzekerheden en vragen.

Om je hierbij te helpen geven we je tips over:

  • Behoeften in kaart brengen
  • Vaststellen van de zorg
  • Organisatie van de zorg thuis
  • De zorg volhouden

Behoeften in kaart brengen Voordat jullie naar huis gaan, is het belangrijk om te bespreken hoe jullie tegen het ontslag aankijken. Wat heeft je kind thuis nodig op het gebied van zorg, ontwikkeling en veiligheid? Er zijn hulpmiddelen, zoals de kindtool “Mijn Positieve Gezondheid” voor kinderen van 8 tot 18 jaar, om te ontdekken wat je kind zelf belangrijk vindt. Samen met de zorgverleners worden alle leefdomeinen besproken, en wordt duidelijk wat er nodig is voor thuis. Dit wordt vastgelegd, zodat de zorg aansluit bij wat jullie echt nodig hebben.

Vaststellen van zorg Samen met de zorgverleners, bepalen jullie welke zorg jullie thuis mogen en kunnen ontvangen. Dit gebeurt op basis van een goede inschatting van de thuissituatie en de beschikbare zorg in de regio. Daarbij wordt gekeken naar zorgnetwerken, scholen en andere organisaties die jullie kunnen ondersteunen. Je bent altijd vrij je eigen behandelaars te kiezen. Bij veel zorgverzekeraars zijn hier wel regels aan verbonden. Met sommige artsen hebben ze afspraken gemaakt, met anderen niet. Hierdoor kan het zijn dat de zorgverzekering een bezoek aan de ene arts wel vergoedt en een afspraak bij een andere arts maar voor een deel. Dit is afhankelijk van het type verzekering dat je hebt. Het is goed om dit van tevoren te checken bij je zorgverzekeraar.

Als je wilt weten hoe het werkt kan je de Handreiking Indicatieproces Kindzorg lezen. Dit document is voor zorgverleners en legt uit hoe het indicatieproces werkt, welke stappen je moet doorlopen, en welke zorg beschikbaar is. Ook kan je op website van het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) kijken. Dit geeft een helder overzicht van het netwerk, de werkwijze, en de samenwerking tussen zorgverleners om kind en gezin optimaal te ondersteunen

Organisatie van zorg thuis Het is belangrijk dat jullie vertrouwen hebben in de zorg die besproken is. Zorgverleners zullen ervoor zorgen dat je ruim voor het ontslag kennis maakt met de mensen die de zorg thuis zullen verlenen. Zo weet je precies wie er komt helpen en wat er van iedereen verwacht wordt. Er wordt een plan opgesteld, zodat alles soepel verloopt.

Als er grote veranderingen zijn in de zorg thuis na de opname is het ook goed om te kijken naar de impact die dit op je gezin heeft. Als je veel zorg moet verlenen kan de gemeente of het mantelzorgsteunpunt je ondersteunen om de zorg vol te houden, en om er te zijn voor andere kinderen in het gezin. De gemeente is ook het aanspreekpunt als er langdurig hulpmiddelen nodig zijn of een verandering in het huis nodig is.

De zorg volhouden Natuurlijk is het ook belangrijk om er voor jezelf te zijn zodat je het zorgen op een goede manier kunt volhouden.

filed under: